Dag 3. Lang uitslapen was er niet bij, het was inpakken geblazen, om 11uur werd er van ons verwacht het pand te verlaten. Eerst alle kamers leeg, daarna nog uitgebreid ontbijten en koffie drinken. Na vertrek brachten we eerst nog een bezoekje aan de Amerikaanse begraafplaats. De Amerikaanse 30e Infanterie Divisie heeft deze plek op 13 september 1944 bevrijd. Op 10 november 1944 is hier begonnen met de aanleg van een militaire begraafplaats. Uit eerbied en dankbaarheid heeft de Nederlandse regering de grond in eigendom genomen en in eeuwigdurend gebruik afgestaan. De American Battle Monuments Commission is een instantie van de Amerikaanse overheid die het beheert en onderhoud. Vanuit het bezoekerscentrum leidt het Ereplein met spiegelvijver naar de toren met de kapel. De begraafplaats is verdeeld in 16 vakken onderling gescheiden door de promenade en graspaden. De 8301 grafstenen staan in parallel lopende bogen die zich uitstrekken langs de brede gazons. Ieder liep hier rond met haar eigen gedachten over wat we hier allemaal zagen.
Van daaraf ging de reis verder naar Valkenburg voor een nieuw avontuur, namelijk Grotbiken! Om 12.45uur werden we verwacht bij de hoofd ingang van de Sibbergroeve. Na het inchecken mochten we nog even van het zonnetje genieten. Met nog 7 personen erbij mochten we 123 traptreden naar beneden, en kwamen we op 40 mtr diepte uit bij een open plek waar de gids ons opstond te wachten, hij bracht ons naar de fietsen en gaf uitleg, dan zadel op de juiste hoogte brengen, haarnetje op en de helm, lamp controleren en dan achter elkaar gaan staan, (advies was om de gehele rit achter dezelfde voorganger te blijven) tijdens het fietsen werd regelmatig gecontroleerd of de groep noch samen was, dit gebeurde door de naam van de laatste persoon van voor naar achter door te roepen, en ‘compleet” weer van achter naar voren te roepen, dat het toch mis kan gaan hebben we ook mee gemaakt, door veel bochten achter elkaar en tempo verschil verlies je jou voorganger al gauw uit het oog, dan niet gokken naar welke kant, maar stilstaan en wachten tot de gids komt om de achterblijvers op te halen. Soms werd de doorgang wat lager en riep de gids “bukken”, dan was het gelijk kin op het stuur anders ging je met je hoofd tegen het plafond, de helm droeg je zeker niet voor niets. Ook waren er nog enkele stops onderweg o.a.  bij de werkplaats, (in deze groeve wordt nog steeds gewerkt) hier kregen we uitleg hoe men de mergelblokken er uit zaagde. Ook toonde de gids ons enkele haaien tanden die werden hier regelmatig gevonden, (heel, heel lang geleden was dit allemaal zee) en reed men lek dan was zo’n haaientand meestal de oorzaak. Na één uur fietsen ( 10 km ) mochten we de 123 traptreden weer op naar boven en kwamen we weer in het daglicht. Meer hier over lezen / zien kijk op www.aspadventure.nl 
Na dit avontuur nog even het centrum van Valkenburg in, het was er gezellig druk en al zoekend naar een leuk restaurant, bleef Jacqueline staan voor de etalage van een boetiek, ze zag iets leuks, dus wij met z’n allen naar binnen, en in no-time was ze voorzien van een nieuwe outfit inclusief schoenen. Daarna nog wat eten en drinken om het weekend af te sluiten, ook deze keer was het weer erg geslaagd.
Volgend jaar weer, dan vieren we ons 1e lustrum van de weekendjes weg.  Iets SPECIAALS !!!!!!!!!

Bambi.

Index page [<< First] [< Previous] [Next >] [Last >>]